Soms bots je in je leven keer op keer weer op een zelfde thema of probleem waar je maar geen helderheid in krijgt en dat je verhindert voluit te leven. Systemisch werk kan op een ontroerende en vaak wonderlijke manier inzicht geven in de onbewuste patronen die hieraan ten grondslag liggen. Vaak zijn deze al jaren doorgegeven van generatie op generatie.

Familieopstellingen is een methode binnen systemisch werk, die problemen helder en oplosbaar maakt, en niet door analyses of lange gesprekken. Tijdens een opstelling wordt er contact gemaakt met de ziel, het onderbewuste of hoe je het ook zou willen noemen.
Dat klinkt misschien vaag, maar familieopstellingen geven een diepgaand inzicht in jezelf. Het laat je zien wat er speelt in jouw leven, waar je tegen aanloopt. Het geeft je de kans om tijdens een opstelling nieuwe inzichten in het moment te zien en te voelen. Hierdoor zie je oude overtuigingen en eigen zienswijzen op een andere manier en kunnen we ons zelf een groot cadeau geven: loslaten en teruggeven wat niet van ons is.

Systemisch werk geeft je de mogelijkheid om de belemmerende (en soms zelfs verstikkende) invloeden van je familiesysteem te veranderen in een krachtige hulpbron. Een hele mooie manier om rust te vinden in je hoofd en in je hart. 

Hoe werken familie opstellingen?

De vraagsteller brengt een vraag of probleem in. Afhankelijk van de vraagstelling worden representanten in de ruimte opgesteld.  Hoeveel mensen dit zijn ligt aan de vraagstelling. De representanten spelen géén rol. Ze nemen alleen waar en voelen dat wat bij de vragensteller hoort.

Wanneer een representant voelt dat hij of zij iets wil zeggen of een beweging wil maken, wordt dit benoemd. Hierdoor wordt zichtbaar wat er op een diepere laag, op zielsniveau speelt. Van daaruit kan een bewustwordingsproces op gang komen en kunnen representanten benoemen wat er is, gaan bewegen, andere keuzes maken of de ander echt zien. Die ontwikkeling is veelal heel tastbaar en voelbaar in de ruimte.

Jij, als vragensteller bent hier bij als toeschouwer aanwezig. Wanneer het systeem zich naar een oplossing heeft bewogen, neem jij jouw eigen plek in de opstelling in. Hierdoor krijg jij inzichten en antwoorden op jouw vraag.

Ik ben meer dan wat ik zie.

 

Welke vragen kunnen gesteld worden?

Alle vragen die je hebt over jou en een ander (dit kan ook een ziektebeeld zijn, of een gebeurtenis), kunnen opgesteld worden in systemisch werk. Het kan dus ook over jouw werk(plek) gaan of je vriendenkring. Hieronder een aantal voorbeelden.

  • Waarom kan ik in het leven mijn eigen plek niet vinden en innemen?
  • In contact met familie of andere mensen voel ik boosheid, verdriet of neerslachtigheid, hoe kan dat?
  • Waarom voel ik me vaak eenzaam of alleen en mis ik verbinding met de mensen om mij heen?
  • Waarom overkomt mij dit, of komt iets steeds terug?

 

© 2018 Ben ik dat - Nicole Tubée | ontwerp door StilleWateren  |  privacybeleid

voor organisatie-opstellingen